Lokacija

Lokacija

Mjesto Murter

Mjesto Murter se nalazi na istoimenom otoku, a ujedno je i najveće mjesto na otoku. Mjesto se najprije zvalo Veliko Selo ( od XIII. st. ) i Srimač ( Srimac ), a od 1715. se zove Murter.

Širi se prema uvali Hramina, u kojoj je izgrađena marina, prema uvali Slanica, u kojoj je najljepša plaža na šibenskoj rivijeri, te kamp i hotel "Colentum". Uvala Hramina zaštićena je od svih vjetrova i dobro je zaklonište jahtama.

Gospodarska je osnova poljodjelstvo, ribarstvo i turizam. Na regionalnoj je prometnici i broji oko 2000 stalnih stanovnika, dok je u turističkim mjesecima taj broj daleko veći, po slobodnoj procjeni do oko četiri puta.

Na podnožju uzvisine Gradine, u uvali Hramina i drugdje nalaze se ostaci rimskih građevina, ostaci antičkog naselja Colentum. Na rtu Gradini nalazi se mjesno groblje, u kojemu su pronađeni starohrvatski grobovi. Na groblju je crkva Gospe u Gradini iz XVII. st. Župna crkva sv. Mihovila (rekonstruirana 1770. godine) ima barokni oltar, rad majstora Pija i Vicka dall'Acqua i jednu ikonu kretsko - venecijanske škole.